Merhaba arkadaşlar 28 kasım itibari ile erasmus yolculuğunun önemli aşamalarından biri olan vize işlemlerine başlamış bulunmaktayım ve bu yazıda da İnternet’te büyük elçilik hakkında ki yanlış bilgilendirmeleri gidermek(elçilik hakkındaki yorumları okuduğumda baya baya tırsmıştım) ve bu işlemler sırasında size tavsiyede bulunmayı amaçlamaktayım.
Öncelikle elçiliğe nasıl gideceğimizden başlayalım Aştide olduğunuzu varsayarak direkt taksiye binip gitme şansınız mevcut bu size 20 ila 30 TL arasında masraf çıkartır ki büyük ihtimal ile önce tercüme edilmesi gereken belgeleri almak için kızılaya gitmek durumundasınız. Kolay yoldan Anka-ray kullanarak 10 dk içerisinde Kızılaya gidebilirsiniz.
Tercüme bürosundaki işlemleri (daha sonraki yazımda bu konuyla ilgili tecrübelerimi paylaşacağım) hallettikten sonra vaktiniz varsa yürüyerek 20′ da uğraşamam derseniz de taksiyle 10 -15 Tl ye büyükelçiliğe gidebilirsiniz. Size tavsiyem konsolosluğun sitesinde de belirttiği gibi 10 – 15 dk erken gelmenizdir.
Şimdi “spesifik” bilgilere gelecek olursak. Elçilik önündeki dedikodulara kulak asmayın şu şöyleymiş bu böyleymiş bir sürü laf dönüyor orada belgeleriniz tamamsa sıkıntı yok. Tam randevu saatinde vize bölümü dış kapısının ziline basın yoksa akşama kadar bekleyebilirsiniz. Kapıda kimlik kontrolü üst baş arama vb durumlar bana olmadı ( Büyük ihtimal az kişi olduğumuzdandır.) Bahçe yolunu takip ettikten sonra küçük bir odaya gireceksiniz. 1 adet masa ve 2 adet vezne bulunan bir yer. Randevu saatinizde büyük ihtimalde pasaportunu geri almak için gelen kişilerde olacaktır onlara öncelik tanıyın.
Veznedeki kadın yorumlardaki gibi korkunç aksi problem çıkartan cadaloz birisi kesinlikle değil aksine gayet kibar ve açıklayıcı benim gördüğüm kadarıyla monotonluk ve Türk insanının çileden çıkartan sorularından bıkmış birisi size tavsiyem olağan dışı bir sorunuz yoksa (mesela TR/CZ belgesi kullansam olur mu gibi sorular olağandır) soru sormayın olabildiğince basit olun zira görevli her konuda açıklayıcı bilgiyi veriyor iyi dinleyin ve tekrarlatmayın. Bunu söylememin sebebi vezne diye isimlendirdiğim yer çift kat kurşun geçirmez cam ve belge alış verişi bu cam bölmenin alt kısmında bulunan kısımdan yapılmakta ve buda ses geçirgenliğini iyice azalmakta dolayısıyla görevliyi duymayabilirsiniz.
Görevli işleri kolaylaştırmak adına ilk önce başvuruda bulunacak kişilerin getirmesi gereken belgelerin orijinalini istiyor ve tek tek kontrol ediyor. Bu belgeler ise;
Bu belgelerde sıkıntı yoksa sizden fotokopilerini ve arkasına Adınız, Soyadınız, Doğum Tarihiniz ve Pasaport Numaranızın yazılı olduğu 1 adet fotoğraf istiyor. Daha sonra size bir kart ve sigorta hakkında bilgi veren bir doküman vererek işleminiz bitiriyor.
Bu belge teslim etme işi sadece 5 dk sürmekte ve gelelim İnternet’teki o uzun bekleyiş nidaları içeren yorumların sebeplerine..
Öncelikle – Erasmus öğrencileri için- başvuru formunuz BURADAKİ gibi olmalı burada olan form kısa dönem turistlik formudur. Başvuru formunu gitmeden önce mutlaka doldurun nasıl olduğundan emin değilseniz
Örnek forma bakarak doldurun ve üzerine resmi yapıştırarak fotokopisini çekiniz size en çok zaman kazandıracak işlem budur orada doldurmak biraz stresli -gideceğiniz üniversitedeki erasmus koordinatörünün adresini bile istemekte – Daha sonra arkada fonu beyaz olan resminizin arkasına yukarıda bahsettiğim bilgileri önceden yazabilirsiniz. Fotokopileri ayrı orijinal belgeleri ayrı bir şekilde hazır bulundurursanız ve belgelerinizde eksiklik yoksa 1 2 dk da işleminiz tamam.
Son olarak ekleyeceklerim pasaportunuzu teslim etmiyorsunuz. Başvuru sırasında seyahat sigortasını gösteren belgede zorunlu değil(ayrıca belirtmek istiyorum bu seyahat sigortasını özel firmalardan yaptıran arkadaşlar üzülerek söylemeliyim ki 30.000 euro kapsamı artık geçerli değil en az 60.000 euro kapsamlı sigorta yaptırmalısınız. Bu sigortayı da Yurt dışındaki Slavia veya Maxima şirketlerinden temin edebilirsiniz.) Başvuru formunun A3 fotokopisi gibi bir durumda yok (Konsolosluğun sitesi güncellenmiş ve nihayet açıklayıcı bir şekilde her şey yazıyor artık) belgeleri teslim ettikten sonra beklemeye başlıyorsunuz en erken 1 ay sonra size bir telefon geleceğine ve telefona cevap veren olmazsa e-posta yoluyla bilgilendirileceğinize gelirken size verilen kart, pasaportunuz ve sigortanızı gösteren belge(veya tr/cz 111 belgesi) ile gelmeniz gerektiği bilgilerini alarak oraya veda ediyorsunuz.