"MY HEART IS BEATING FOR FREEDOM" SAID TO KDC.
search

Vize dediğin nedir ki..

Merhaba arkadaşlar erasmus yolcuğunun ilk aşamasını tamamlamış bulunmaktayım kısaca kabul belgelerim geldi yani (: 2. aşama ise biraz daha sıkıntılı en azından kabul belgelerinin gelme sürecinde beklemekten başka bir şey yapmıyorduk.Vize işlemleri biraz daha özen göstermeniz gereken kısım..

Bundan sonraki yazılar Çek Cumhuriyeti için geçerlidir.

Öncelikle yapmanız gereken ilk iş vize işlemlerini İstanbul Başkonsolosluğunda mı yoksa Ankara Büyük elçiliğinde  mi yapacağınız.

İstanbul’daki Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğunun ilgilendiği iller: İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun ,Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak

Diğer bütün iller ise Ankara’daki Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde vize işlemlerini yapmalılar..

Burada 2 adet söylenti mevcut;

  1. Bu iller sizin ikametinizin olduğu il
  2. Bu iller sizin pasaportunuzu aldığınız il

Ben hangisi olduğunu bilmiyorum açıkçası. Konsolosluğa mail göndererek öğrenebilirsiniz.

Vize işlemleri için sizden bir takım belgeler istenecek Bu belgeler vize işlemlerinizi  İstanbul veya Ankara’da yapmanıza göre değişiklik istemekte basit  bir örnek verecek olursak İstanbul sizden, hazırladığınız bir kaç belgeyi Çekçe ye çevirmenizi ve bu belgelerin noter tarafından onaylanmasını istemiyor.

Vize işlemlerimi Ankara’da yapacağımdan İstanbul başkonsolosluğu hakkında bilgim yok.

Ankara Büyük elçiliğinin istediği belgeler ise;

  • PASAPORT: Dönüş  tarihi itibariyle en az 3 ay daha geçerli olmalı.
  • BAŞVURU FORMU: Formu büyük elçilikten veya İnternet sitesinden elde edebilirsiniz.
  • KABUL BELGESİ: Çek Cumhuriyetindeki okulun gönderdiği, okulun antetli kağıdına; Öğrencini adı, Soyadı ve öğrenim göreceği kesin tarihi gösteren ORİJİNAL VE ÇEKÇE belge.
  • KALINACAK YER İLE İLGİLİ BELGE: Çek Cumhuriyetindeki okulun gönderdiği, okulun antetli kağıdına; Öğrencini adı, Soyadı ve Kalış tarihlerini gösteren ORİJİNAL VE ÇEKÇE belge. (Bu belge,  Elçiliğe/Konsolosluğa Üniversite tarafından gönderilmektedir. Benim görüşüm emin olmak için vize işlemlerine başlamadan önce bu belgenin ulaşıp ulaşmadığını öğrenmeniz.)
  • FİNANSAL BELGE: Türkiye’deki  okuldan alınmış, okulun antetli kağıdına ; Öğrencinin aylık alacağı burs miktarının belirtildiği  bu belge, ÇEKÇEYE TERCÜME ETTİRİLİP, ÇEKÇE VERSİYONU NOTERE ONAYLATILMALIDIR.
  • SEYAHAT SİGORTASI: “travel health insurancede belirtilen şartları sağlayan seyahat sigortası.
  • SABIKA KAYDI BELGESİ: Bu belge APOSTIL MÜHÜRÜ yaptırılıp, Mühür dahil ÇEKÇEYE ÇEVİRİ YAPTIRILIP, DAHA SONRA NOTERE ONAYLATILMALIDIR.
  • EK OLARAK YUKARIDA BELİRTİLEN TÜM BELGELERİN FOTOKOPİSİ.PASAPORT FOTOKOPİSİ:PASAPORTUN SADECE İŞLEM GÖRMÜŞ (DOLU) SAYFALARININ FOTOKOPİSİ İKİ KEZ ÇEKTİRİLECEKTIR.
  • BAŞVURU FORMUNUN FOTOKOPİSİ:  BAŞVURU FORMUNUN FOTOKOPİSİ A3 KAGIDINA, ORİJİNAL BOYUTUNDA OLDUĞU GİBİ ÇEKTİRİLECEKTİR.
  • İKİ ADET EK FOTOĞRAF.

Burada anlamadığım nokta İnternet sitesindeki başvuru formu A4 boyutlarında ama istenilen fotokopiler de bu belge A3 olarak tarif edilmiş gidince göreceğiz bakalım. Birde  söylemem gereken önemli bir nokta var “Sabıka Kaydı”nın üzerindeki doğum tarihi bazen sadece yıl olarak girilebiliyor bunun gün/ay/yıl şeklince olmasını istiyorlar birde sabıka kaydının üzerinde doğum yeri kesinlikle yazmalı. Bu belgeleri ne zamana hazırlayabileceğinizi biliyorsanız. Yapmanız gereken Çek Cumhuriyeti Dış işleri bakanlığının Vizapoint adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevuyu alırken bilgileri dikkatli bir şekilde girmenizde fayda var. Bu randevunun onay mailinin çıktısını almanız gerekiyor. Zira konsolosluğa girebilmeniz için bu çıktıya ihtiyacınız var.

Son olarak Seyehat sigortası yerine SSK güvenceniz varsa bu kurumdan TR/CZ 111 belgesi alırsanız seyahat sigortası yerine kabul ediliyor. Boşa para vermeye gerek yok bunu değerlendirin derim.. (:

Bu belgeyle ilgili detaylı bilgi hakkında tam olarak ne olduğunu öğrendiğimde detaylı yazı yazacağım.

TR/CZ 111 Belgesi ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

“Bu bilgiler tecrübe üzerine yazılmıştır. Bu bilgileri kullanırken karşılaşacağınız sorunlardan sorumlu değilim.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts