SambaPos restoran yazılımı kurulumu ve kullanım yazı dizisi ile karşınızdayım arkadaşlar. Bu yazıda öncelikle SambaPos Restoran adisyon yazılımı için SQL server kurulumunu anlatmak istedim.
Öncelikle işletim sisteminize ve işlemci tipine göre “SQL SERVER” uygun MSSQL server dosyasını indirmeniz gerekmektedir. Bilgisayarınızın 64 veya 32 bit işlemci türlerinden hangisi olduğunu ve Windows sürümünüzü bilgisayarım > özellikler yolunu izleyerek öğrenebilirsiniz. Malesef SambaPos IOS işletim sistemlerinde çalışmamaktadır. MS SQL Server kurulumuda yapamayacağınızdan Mac kullanan arkadaşlar güncelleme beklemek zorundadırlar.
SambaPos kurulumunu kendi bilgisayarınızda yaptıktan sonra database dosyasını firmanıza taşıyacaksanız eğer aşağıda belirttiğim SQLManagementStudio_x86_ENU veya SQLManagementStudio_x64_ENU güncelleme pakatinide indirmeniz gerekmektedir.
Kuruluma ve Güncellemeleri kurmaya başladığında karşınıza bu ekran gelicektir. Bu sayfada NEW SQL SERVER Stand-Alone Installation’a tıklamanız gerekmektedir.
Daha sonra ekrana gelen sayfada kullanım şartlarını kabul ettikten sonra güncellemeleri isteyip istemediğinizi soracaktır. Bu alan tamamen tercihe bağlıdır.
Karşınıza gelen bu ekran indirdiğiniz dosyanın kapsamına göre değişik özellikler içerebilir. Bu sayfada kurulum yaparken Database Engine Services ve eğer varsa Management Tools’u seçmeniz gerekmektedir. Eğer Management Tools seçeneği var ise Güncellemeler için indirdğiniz ikinci kurulum dosyasına gerek yoktur. Fakat Management Tools listede yer almıyor ise güncellemeleri yüklerken bu sayfada sadece Management Toolsu seçmeniz gerekmektedir.
Bu sayfada ise sizden SQL server’ın kurulum adını isteyecektir bu tamamen isteğe bağlı bir seçenektir ancak farkli bir isim ile kullanıcaksanız biryerlere not almanızı öneririm. Daha sonra SambaPos ayarlarında gereklidir. Eğer ismi değiştirmek istiyorsanız Named İnstance’ı seçip bir isim giriniz. Daha sonra gelen sayfada bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur.
Bu sayfada ise database’i yöneticek ve SambaPos uygulamasına bağlayacak kullanıcı şifresini belirliyoruz. Burada birden fazla bilgisayar kullanarak sambaPos çalıştırılacak ise eğer Mixed Module’ü seçiyoruz ve bir şifre belirliyoruz. Daha sonraki sayfada ise kurulum tamamlanacaktır.
Bu bilgileri internet ortamında çok rahat bulabileceğinizi kabul ediyorum. Şayet internette eksik veya yanlış olan sambapos kurulumunu anlatmadan önce temel oluşturmak adına bu yazı ile başlamak istedim. Daha sonraki yazılarda SambaPos programını detaylandırıp inceleyeceğiz.
Yazı Kaynağı ve Resimler SabaPos SQL server Kurulum sayfasından alınmıştır.